Edelhert in Het Groene Woud, Eric Bergmeester Photography

Edelhert in Het Groene Woud

Op 6 maart 2017 is het edelhert in Het Groene Woud ge├»ntroduceerd. Het edelhert is ruim 150 jaar afwezig geweest. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in het hart van Het Groene Woud.

Edelhert in Het Groene Woud

Het Groene Woud ligt tussen Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. Het gebied bestaat uit bossen, heiden, moerassen en vennen en natte bossen op leemgrond. Het Groene Woud is ongeveer 7500 hectare groot. Er zijn 13 herten uitgezet, 4 herten en 9 hinden. De herten leven in een omrasterd gebied van ruim 300 hectare. In de toekomst wordt het gebied uitgebreid naar zo’n 700 hectare. De herten kunnen vrij lopen over het wildviaduct over de snelweg A2. Dus komend najaar hoef ik niet meer te reizen naar de Veluwe, Oostvaardersplassen of Kempen-Broek om het imposante burlen van de herten tijdens de bronst te kunnen horen. Dat wordt genieten!

Gebiedsinformatie

De herten zijn uitgezet in het deelgebied De Scheeken tussen Best en Liempde. Het gebied is vrij toegankelijk voor recreatie, dus de kans is aanwezig dat u tijdens een wandeling, fietstocht of excursie edelherten zult tegenkomen. Honden zijn voorlopig niet toegestaan. Voor meer informatie over De Scheeken verwijs ik graag naar de website van Het Brabants Landschap. Op deze pagina vind je ook een duidelijke wandelfolder over het edelhert.