Edelherten spotten

Edelherten spotten

Ik heb het al vaker geschreven, ik kom vaak in Het Groene Woud. Iedere dag is anders, en levert iedere keer nieuwe interessante ontmoetingen op. Lang niet altijd zijn deze momenten geschikt of de moeite om te fotograferen. Soms is het licht niet mooi, op andere momenten is de scene niet mooi, vaak is de omgeving erg rommelig of kom je herten tegen op hele grote afstand. Het edelherten spotten is dan ook een kwestie van heel vaak gaan.

Focus

Een enkele keer zit alles mee. Er hing een flinke deken met grondmist en het zonlicht prikte heel diffuus door de mist heen. Als je dan het geluk hebt dat de herten heel dichtbij aan het foerageren zijn, kan je blijven knippen. Dat zijn ook de momenten dat het niet zomaar een foto wordt, maar dat je kunt werken aan een leuke compositie of interessant gedrag. De uitdaging is dan wel dat je jezelf concentreert op één of enkele herten uit de roedel, omdat er anders teveel dingen zijn die je in de gaten moet houden. Immers staan herten niet vaak lang stil. Al grazend lopen ze aan je voorbij. Het is daarvoor ook belangrijk dat je een geschikt plekje kiest. Zorg dat je vrij uitzicht houdt zodat de herten niet achter een boom of struiken komen te staan en je geen foto’s meer kunt maken.

Herkenning

Het herkennen van de individuele herten is leuk bij het spotten van edelherten. Bij de beide herten is heel duidelijk de basthuid om het jonge gewei te zien. Het rechter hert is een van de vier herten die uitgezet zijn in 2017. Dit was één van de twee herten die bij het uitzetten een GPS zender droeg. Die zender is een jaar later afgevallen. In de bronst van 2019 was dit een van de plaatsherten. Hij had het plaatshert van de voorgaande jaren van zijn troon verdreven. Het linker hert is uit 2017 en een van de zes kalfjes die in dat jaar zijn geboren in Het Groene Woud. Kijk voor meer foto’s van edelherten in Het Groene Woud in het portfolio.