Edelhert in Het Groene Woud

Genieten van edelherten in Het Groene Woud

Genieten van edelherten in Het Groene Woud? In maart 2017 zijn in Het Groene Woud 13 edelherten uitgezet, 4 herten en 9 hinden. De herten leven nu nog in een omrasterd gebied van ruim 300 hectare, dat snel uitgebreid zal worden naar 700 hectare. De herten kunnen vrij lopen over het wildviaduct over de snelweg A2 en later over de spoorlijn Eindhoven-Boxtel. Ik schreef hierover eerder in dit blog ‘Dus komend najaar hoef ik niet meer te reizen naar de Veluwe, Oostvaardersplassen of Kempen-Broek om het imposante burlen van de herten tijdens de bronst te kunnen horen. Dat wordt genieten!‘ Is dit uitgekomen?

In 2017 zijn 6 kalfjes geboren, waarvan 2 herten. Als de telling goed klopt, zijn dit jaar 7 kalfjes geboren. In totaal leven er nu dus 26 edelherten in het gebied, waarvan 6 geweidragende herten. We zijn nu ruim een jaar verder en de tweede bronst komt op gang. Zover de feiten. De voorspelling om in Het Groene Woud het imposante burlen waar te nemen, is nog niet uitgekomen. Nou ja, ik heb vorig jaar één keer een hert een poging horen wagen. Omdat ik dichtbij was, klonk het aardig maar het was zeker nog niet imposant. Dat is eigenlijk ook niet vreemd, want de herten waren pas ruim 2 jaar oud.

Net als vorig jaar, kom ik in deze tijd van het jaar vrijwel dagelijks in het gebied, niet alleen om te fotograferen maar vooral ook om te observeren met mijn verrekijker. Dit blijkt erg waardevol en zinvol en het is vooral ook leuk, want je herkent het gedrag en de individuele dieren. Ik merk echter ook dat het gedrag van de edelherten aangepast is. Ze gedragen zich wilder dan vorig jaar. Ze zijn erg alert, zeg maar schuw, en blijven vaak op grote afstand. Daarbij komt ook nog eens dat het gedrag nog niet heel goed voorspelbaar is en dus is het erg lastig inschatten waar de herten zich ophouden. Ze verplaatsen zich snel en makkelijk door het hele gebied. Er is ook geen bronstweide waar je met zekerheid een plaatshert treft met zijn hindes. Als op het einde van het jaar het gebied flink wordt vergroot, zal het vinden van de herten nog lastiger worden.

Genieten van edelherten in Het Groene Woud

Iedere dag brengt nieuwe verrassingen en vaak bijzonder en onverwachte momenten. Het blijkt echter veel makkelijker om de reeën in het gebied te fotograferen dan de edelherten. Een enkele keer heb ik geluk, als een hert mijn pad kruist. Maar wat is dat toch eigenlijk heerlijk om niet zeker te weten dat je thuiskomt met foto’s van edelherten. Zo hoort het gewoon te zijn! Ik geniet daarom met volle teugen van de onvoorspelbare natuur lekker dicht bij huis en van de eigenwijze edelherten.