Old Man of Storr and Loch Leathan

Isle of Skye is fantastisch

Ik hoor al jaren enthousiaste verhalen van fotografen die Isle of Skye hebben bezocht. Iedereen heeft het over mooie landschappen en de vergelijking met Noorwegen. Nu ben ik een echte fan van Scandinaviƫ. Dus het triggerde mij wel, maar op een of andere manier had ik telkens een excuus om vooral niet te gaan. Tot de zomer van 2019. Wij besloten met het gezin onze zomer door te brengen in Engeland en Schotland. Mooie aanleiding om dan ook eindelijk maar eens door te rijden naar Isle of Skye. En inderdaad. Isle of Skye is fantastisch.

De oppervlakte is relatief klein, vergelijkbaar met onze provincie Zeeland. Het hoogste punt is net geen 1000 meter. Dit staat garant voor mooie stijle bergen. De kustlijn is grillig met mooie baaien. Combineer dit met mooi licht en je hebt de perfecte ingrediĆ«nten voor mooie landschapsfoto’s. Omdat het eiland relatief klein is en er voldoende wegen zijn, is het eiland relatief goed bereisbaar. Voor de mooiste locaties moet je natuurlijk wel de auto achter je laten. Maar vrijwel nergens hoef je langer dan 2 uur te lopen om de mooiste plekjes te bereiken. Maar let op, soms is het een stevige klim. De uitzichten zijn echter vaak echt mooi en meer dan de moeite waard. Misschien is de beste typering dat dit een beetje Noorwegen in het klein is.

Wil jij het eiland ook bezoeken dan is het een fluitje van een cent om de hotspots te vinden via Internet. Er zijn heel veel fotografen en een aantal toeristische bureaus, die hun top 10 online hebben gezet. Ikzelf heb me meer dan vermaakt bij de Fairy Pools, The Old Man of Storr en als klapper de Quiraing. Maar let op welk tijdstip je gaat. Als je pech hebt dan loop je in een file met toeristen die soms met bussen tegelijk worden gedropt. In deze mate herken ik dat niet in vergelijking tot Scandinaviƫ met enkele hotspots uitgezonderd. Is het niet druk van de toeristen dan kan je de pech hebben van enorme wolken midges. Je moet dan wel een echte diehard zijn om je niet uit het veld te laten slaan. Maar i moet toegeven: Isle of Skye is fantastisch.