Groot Goorven

Meest gefotografeerde landschap van Nederland?

Er zijn van die klassiekers die nooit vervelen. Het Groot Goorven in de Oisterwijkse Bossen en Vennen is er daar een van. Ik kom daar al sinds ik een tiener was. In de begintijd was het gewoon een mooi ven. Bekend in de omgeving en voor diegene die wel eens op vakantie ging in Oisterwijk. Dat is nu wel anders. De afgelopen 10 jaar is dit ven een hotspot geworden. Fotografen komen van heinde en verre. Vaak in kleine groepjes. Het gevolg is dat je hier bijna nooit meer alleen bent. Voor mij is dat toch wel een ding. Ik ga graag naar buiten om te genieten van de natuur. Daarbij hoort voor mij ook rust en eenzaamheid. Ik houd daar van. Inmiddels is dit misschien wel het meest gefotografeerde landschap van Nederland?

Ondanks dat ik weet dat ik de kans loop tientallen fotografen tegen het lijf te lopen, ga ik zo heel af en toe toch nog een kijkje nemen. Het blijft mij verrassen dat het iedere keer de moeite is. Vooral bij zonsopkomst is het vaak fantastisch om te fotograferen. Het Groot Goorven is een van de vele vennen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit gebied maakt onderdeel uit van Het Groene Woud. Er wordt hard gewerkt om hier een enorm Nationaal Landschap van te maken. Gebieden die hier ook onderdeel van uit maken zijn onder andere De Kampina en De Mortelen.

Ondanks de drukte, blijft het een prachtig landschap dat soms zelfs spectaculair is. Hierdoor is de natuurbeleving helaas niet meer zoals ik het ken van vroeger. Maar ja, was het vroeger niet altijd beter dan nu? Flauw natuurlijk! Maar jammer vind ik het toch echt wel.