Edelherten in Het Groene Woud

Edelherten in Het Groene Woud

Ik ben al een paar jaar op zoek naar edelherten in Het Groene Woud. Ieder jaargetijde is mooi. Zo ook de winter. De herten leven in deze tijd van het jaar teruggetrokken in het bos. Tegen het einde van de winter komen ze weer steeds vaker tevoorschijn om aan de randen van het bos te zoeken naar eten. In deze tijd is het licht niet altijd mooi, het is vaak donker, vochtig en dampig in het bos. Toch geeft dit sfeer aan de foto waar ik van houd.

Omdat ik vaak in het gebied kom, herken ik de afzonderlijke herten aan hun gewei. Een gewei is als een vingerafdruk, de opbouw is ieder jaar vergelijkbaar. Beide herten op deze foto zijn geboren in 2018. Het ene hert heeft nog een gaffelgewei. Het lijkt alsof een stang is afgebroken. Dat is niet zo. In het voorjaar is één van de stangen van het eerste gaffelgewei later afgeworpen, waardoor hier geen nieuwe stang meer is aangegroeid. Het andere hert heeft dal een mooi vertakt gewei, maar je ziet duidelijk at het nog een jong dier is aan zijn ranke en slanke postuur..

Deze twee herten kom ik vaak tegen. Het hert met het vertakte gewei is erg nieuwsgierig en komt altijd een kijkje nemen wat er aan de hand is als hij een wandelaar ziet. Stoer stapt hij dan een paar passen naar voren en kijkt opmerkzaam rond. Dit gedrag maakt mij nieuwsgierig of dit misschien éen van de nieuwe plaatsherten gaat worden? De komende jaren zal ik het hert blijven volgen. De eerste jaren zal hij nog niet meedoen tijdens die bronst. Dat is het terrein voor de oudere en veel sterkere herten die in dit gebied leven. Toch zal dit hert de bronst gaan gadeslaan en langzaam en steeds vaker de plaatsherten uit gaan dagen.

Dit maakt het voor mij zo leuk om het gebied vaak te bezoeken. Niet allen dus om te fotograferen , maar vooral ook om te observeren en bovenal te genieten van de prachtige natuur.

Kijk voor meer foto’s over edelherten in Het Groene Woud in het portfolio.