Thema van de boekenweek is natuur, SlimBoek door Eric Bergmeester Photography

Thema van de Boekenweek is natuur

Het thema van de Boekenweek is Natuur. De 83ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018. Reden voor mij om met SlimBoek op pad te gaan deze week. Op donderdag 15 maart geef ik een lezing in bibliotheek De Witte Dame in Eindhoven. En voor jou…als jij SlimBoek nog niet hebt is dit misschien een goede reden om het nu te kopen. Bestel het boek hier. Het boek wordt gratis verzonden.

EN TOCH IS ALLES WAT WE DOEN NATUUR

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.